Fusun S.Nebil 10 Mayıs 2013
Tesan Genel Müdürü Rüştü Arseven : “Sektörümüz gerçekten çok hareketli, çok dinamik, çok değişken çünkü bugün her şeyi bildiğinizi iddia ettiğiniz bir sektördeyken yarın bildiklerinizin çok önemli bir bölümünün hiçbir işe yaramadığını görüp yepyeni teknolojilerle karşılaşabiliyorsunuz.
Bu da sizi sürekli dinamik tutmaya zorunlu kılıyor. Ben bunu bizim sektörümüz için ve bizim sektörde çalışanlar için bir avantaj olarak görüyorum. Bir başka rakamsal dışavurum; sektörle ilgili olarak genel bakarsak, IDC rakamlarına göre örneğin Almanya’da kişi başı IT harcamaları bir yılda 1077 dolarken Türkiye’de bu rakam sadece 125 dolar. Yani Almanya’daki rakam Türkiye’deki IT pazarının sekiz katından fazla. O zaman bize ne kalıyor? Biz demek ki elimizde çok büyük bir potansiyel var ve o potansiyeli kullanmamız gerekiyor.
Bilişim-telekom sektörünün köklü firmalarından birisi de Tesan. Şirket geçtiğimiz günlerde 30. yılını bir etkinlikle kutladı. Bu etkinlik sırasında Genel Müdür Rüştü Arseven ile bir söyleşi yaptık :
turk-internet.com: Rüştü Bey, hayırlı olsun! Otuzuncu yılınızı kutladınız. Bize düzenlediğiniz etkinlik hakkında bilgi verir misiniz?
Rüştü Arseven: Bugün otuzuncu yılımızı tamamladığımız süreçte içeride ağırlıklı olarak network ürünlerimizin tanıtımını ve oradaki distribütördeki markalarımızı paylaşmak için hem iş ortaklarımızı hem de kurumsal müşterilerimizi davet ettik.
turk-internet.com: Genellikle Anadolu’da etkinlik yapıyorsunuz. Bu etkinliğin farkı nedir ve devam edecek mi?
Rüştü Arseven: Anadolu’da tabii ki daha lokal ve daha az belirli grupta ürünler için toplantı yapmıştık. Burada tüm ürün çeşitlerimizi yani networkteki tüm ürün gruplarımızı, ses, data, görüntü ve yapısal kablolama çeşitlerindeki tüm markamızı iş ortaklarımıza sunuyoruz.
turk-internet.com: Tesan’ı anlatır mısınız? Ne zaman kuruldu, nedir ne işler yapar, hangi ürünleri satar?
Rüştü Arseven: Memnuniyetle! Tesan 1983 yılında kuruldu. Şu an iki yüz on çalışanımız var. Hala merkezimiz Yenibosna’da. İki bin ki yüz metre karelik bir genel merkezimiz var. Artı beş bin metre uzunluğundaki bir depomuz mevcut. Toplam yedi bin beş yüz metrelik alan üzerinden iş ortaklığımız mevcut. Tamamen dağıtıcı yapıda olan bir şirketiz.
turk-internet.com: Peki satışlarınızı kendiniz son tüketiciye mi yapıyorsunuz, iş ortaklarınız bayileriniz mi var? Nasıl çalışıyorsunuz?
Rüştü Arseven: Biz genelde, hiç direkt satış yapmıyoruz. Sadece Üsküdar’da küçük bir perakende Turkcell dağıtım merkezi olarak çalışan bir mağazamız var onun dışında bütün satışları sistem üzerinden ya da bayiler üzerinden tüketiciyle buluşturuyoruz.
turk-internet.com: Tesan’ın üç ürün grubu var dediniz, nelerdir bunlar?
Rüştü Arseven: Birincisi Telekom ve IT ürünleri, ki burada kablolu kablosuz telefon ürünlerimiz var, TTec marka ürünlerimiz var. TTec Tesa’nın kendi markası. Ttec markasının çok geniş bir yelpazesi var, diğer ürünlerde de birazdan bahsedeceğimiz gibi…
turk-internet.com: TTEC’i birazdan daha detaylı öğrenmek isteyeceğiz.
Rüştü Arseven: Çünkü orada Ttec markasıyla, ikinci ürün grubumuzda GSM cep telefonu ürünlerinde çok geniş bir ürün çeşidimiz var. Burada Turkcell’le yaptığımız bir iş sözleşmesi kırk dört tane TNM üzerine. Türkiye genelinde on beş bin noktada şu anda Ttec markalı ürünlerimiz satılıyor. Burada çok küçük bir noktayı da vurgulamam gerekiyor Ttec ürünleriyle ilgili. Ttec ürünlerinde Gold Garanti diye bir uygulama başlattık Tesan olarak. Altın garanti anlamında. Yaklaşık Türkiye genelindeki on beş bin mağazanın herhangi bir yerinde aldığınız herhangi bir ürünle herhangi bir problem yaşadığınızda ya da yaşadığınızı hissettiğinizde nereden aldığınız önemli değil, satılan herhangi noktadan gidip anında birebir değiştirebilirsiniz.
turk-internet.com: Çok ilginçmiş!
Rüştü Arseven: Bu aslında bizim markamıza duyduğumuz güvenden dolayı oluşturduğumuz bir güvence! Burada geçmişte yapmış olduğumuz küçük bir uygulamayı da sizinle paylaşmak isterim. Biz geçen sene tüm TNM yöneticilerimizle ve Turkcell yetkilileri kendi ekibimizle beraber yaklaşık elli kişilik bir grubu Çin’e götürdük. Çin’e götürme sebebi ya da seyahatleri hep bilirsiniz; Çin Seddi ya da diğer turistik yerler olur. Tam tersine biz Çin’de fabrikalarla çalıştığımız, fabrikaların olduğu Shenzen’e götürdük. Ve tüm misafirlerimizle Shenzen’de çalıştığımız firmaları ziyaret ettik. Yaklaşık otuzun üzerinde firma ile çalışıyoruz. Ve bunların çoğu çok büyük oranda, yüzde seksen ve daha fazla oranda sadece bize çalışıyorlar. Ciddi firmalarla çalışıyoruz ve kaliteden kesinlikle ödün vermemeye Ttec markasının inanılmaz derecede arkasında durarak tüketiciye gerçekten kaliteli ürünü ekonomik fiyatlarla, uygun fiyatlarla vermeye çalışıyoruz.
turk-internet.com: Çok güzel. Peki, ikinci ürün grubunuz?
Rüştü Arseven: GSM ve telekomun dışında üçüncü olarak network grubu, ki bugün zaten toplantımızın esas içeriği bu. Network kurulumunda ses data görüntü ve yapısal kablolu ürünlerimiz var. Burada ses tarafında örneğin Jabra’nın başlık takımını biz on yıldır Türkiye kanalında dağıtım yapıyoruz. Teknikom ses kayıt sistemleri var. IP telefonlarımız var ki bunları da yine Ttec markasıyla ürettiriyoruz. Ttec markası şu anda CIB tabanlı çözümler ve gerçekten ekonomik ve uygun kalitede olan ürünler. Orda çok başarılı sonuçlar aldık. Video tarafında Sony Video Konferans içinde güvenlik kamera tarafında bir firmanın distribütörlüğünü yapıyoruz. Yine orda Ttec markalı güvenlik kameraları yapıyoruz. Pazarda gerçekten çok kalitesiz çok ucuz mallar olduğunu görüyoruz. Ve tüketicinin bir anlamda yanıltıldığını düşünüyoruz. Buna bir anlamda biz de pozitif olarak katkıda bulunmak, iyi ve kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla tüketiciye ulaştırmak gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü siz de biliyorsunuz güvenlik konusunda aldığınız ürünleri her gün kullandığınız ihtiyacınızdan ötürü değil. İhtiyacınız olduğu anda işinize yaraması gerek. İşinize yaramayacağı zaman da o zaman bütün yaptığınız yatırımları çöpe atacağınız anlamına gelir. Biraz bununla ilgilenmeye çalışıyoruz. Yine bir yeri hacklemek konusunda Qnap markasının Türkiye distribütörlüğünü yapıyoruz. Sonicwall markasının Türkiye distribütörlüğünü yapıyoruz. EnGenius markasının indoor outdoor virus çözümler konusunda access pointler konusunda markamız var. Bu şekilde çok geniş toplamda Tesan olarak otuz yedi farklı markayı yönetiyoruz.
turk-internet.com: Çok güzel, sizi ayrıca biz sektörün sivil toplum örgütlerindeki derneklerde başarılı çalışmalarınızla da tanıyoruz Rüştü Arseven. Sektörü bir değerlendirir misiniz bize, ne düşünüyorsunuz otuzuncu yılınızda?
Rüştü Arseven: Az önce Tesan’ın gelişmelerini anlatırken aslında sektörün gelişimini anlatmış olduk otuz yılda telekomdan gelirken. Az önce bahsettiğim gibi geçmişte TÜBİFED’te uzun seneler yönetim kurulunda görev almıştım, daha sonra TÜBİDER’in yönetim kurulundayım. TÜBİFED – Türkiye Bilişim Dernekleri Fedreasyonu Başkanlığını yapmıştım ve bir önceki yıl bu başkanlığı halihazırda görevine devam eden Mustafa Yanartaş’a devretmiştim. Sektörümüz gerçekten çok hareketli, çok dinamik, çok değişken çünkü bugün her şeyi bildiğinizi iddia ettiğiniz bir sektördeyken yarın bildiklerinizin çok önemli bir bölümünün hiçbir işe yaramadığını görüp yepyeni teknolojilerle karşılaşabiliyorsunuz. Bu da sizi sürekli dinamik tutmaya zorunlu kılıyor. Ben bunu bizim sektörümüz için ve bizim sektörde çalışanlar için bir avantaj olarak görüyorum. Bir başka rakamsal dışavurum; sektörle ilgili olarak genel bakarsak, IDC rakamlarına göre örneğin Almanya’da kişi başı IT harcamaları bir yılda 1077 dolarken Türkiye’de bu rakam sadece 125 dolar. Yani Almanya’daki rakam Türkiye’deki IT pazarının sekiz katından fazla. O zaman bize ne kalıyor? Biz demek ki elimizde çok büyük bir potansiyel var ve o potansiyeli kullanmamız gerekiyor. Sektör olarak arkadaşlarımıza ya da sektördeki verileri baktığımızda her yıl için yüzde 8-10’luk büyümeler benim için hiç önemli değil. Ben sektörümüzün gerçekten iyi bir koordinasyonla, tüketicilere ve kurumsal firmalara yaptığımız işleri daha iyi anlatarak çok kısa sürede yıllık yüzde 15’ler yüzde 20’lere ulaşabileceğinden önümüzdeki 4-5 yıl içinde de şu andaki o 125 dolarlık kişi başı IT harcamalarının 250-300 dolara çıkacağından adım gibi eminim. Ama yeter ki biz sektör oyuncuları üzerimize düşen görevleri yapalım.
turk-internet.com: Peki, benim sorularım bu kadar. Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Rüştü Arseven: Çok teşekkür ediyorum. Bizi onore ettiniz katılarak.
turk-internet.com: Biz teşekkür ederiz.